Contact:   
 
Oosterstraat 38
9711 NV Groningen
T: 050 3122358
E: info@vrindoptiek.nl
 
Maandag              Gesloten
Dinsdag:               10:00 - 18:00
Woensdag:          10:00 - 18:00
Donderdag:         10:00 - 18:00
Vrijdag:                  10:00 - 18:00
Zaterdag:             10:00 - 17:00

 

NUVO ooggarantTrinitieRay- Ban NVSTqualityassurance

 

Fabeltje of een feit?

Alles geloven of niet?

Er gaan altijd veel beweringen rond over wat goed en slecht is voor je ogen. Maar wat hiervan is nou eigenlijk echt waar? In deze blog hebben we 5 stellingen op een rijtje gezet en hierbij gezet of het een fabeltje is of een feit. Lees en leer! 

Stelling 1: In het donker lezen is slecht voor je ogen. 
Dit is maar een fabeltje. Het kost je ogen wel meer moeite om in het donker te lezen, waardoor ze kunnen gaan tranen of vermoeid aan kunnen voelen. Dit duurt gelukkig maar eventjes, het zijn geen blijvende klachten en dus niet schadelijk. 

Stelling 2: Worteltjes eten is goed voor je ogen.
Dit is gedeeltelijk een feit, maar ook gedeeltelijk een fabeltje. Wortels bevatten veel vitamine A, wat goed is voor je zicht. Dit zit echter ook in veel andere groenten, dus je zou net zo goed deze groenten kunnen eten. Wat is dan wel echt goed voor je ogen? Je kunt het beste eieren, goji bessen of oranje en gele paprika eten. Deze producten bevatten de stof zeaxanthine, wat voorkomt in de ‘gele vlek’ in ons netvlies. Genoeg opname van deze stof gaat de veroudering van de gele vlek in ons netvlies tegen. Hierdoor kunnen we veel details blijven zien. 

Stelling 3: Achter de computer werken is slecht voor je ogen.
Fabeltje. Alleen staren naar een beeldscherm is niet slecht voor je ogen. Je knippert wel minder, waardoor je ogen droger kunnen worden. Er zijn tegenwoordig computerbrillen verkrijgbaar voor mensen die ook teksten op een scherm onduidelijk  beginnen te zien. 

Stelling 4: Scheel kijken maakt je scheel.
Dit is een fabeltje. Als je expres scheel kijkt, train je je binnenste oogspieren. Dit blijft niet hangen, dus je blijft niet scheel kijken. Scheel kijken komt puur door een fout in de coördinatie van de oogspieren. 

Stelling 5: Contactlenzen kunnen achter je ogen schieten. 
Gelukkig is dit maar een fabeltje, het is namelijk niet mogelijk. Je ogen worden beschermd door een dun vliesje. Dit vlies is verbonden aan de oogleden. Het kan wel zijn dat een contactlens in deze vlies zak terecht komt. Hierdoor kan de lens onder één van de oogleden schieten, maar dit is gelukkig makkelijk te verhelpen. 

Met deze feitjes en fabeltjes weet jij nu meer over je ogen. Blijf dus vooral eitjes eten en scheel kijken. Toch liever geen vermoeide ogen? Geniet dan van een heerlijke wandeling buiten! 

 

 

Monturen Zonnebrillen Contactlenzen BrillenadviesMultifocaal Gehoorapparaten Weerstationsicon
        
MonturenZonnebrillenContactlenzenBrillenadviesHaal en breng serviceGehoorapparatenWeerstationsOogproblemen

 


Facebook Vrind Optiek  Uw vrind op Facebook            Vrind Optiek bellen    050 3122358

Plan uw route

montureninterieurZonnebril metenoog meet machineZonnebrillen
Vrind Optiek
Google Maps Vrind Optiek