De meest voorkomende oogproblemen bij Vrind Optiek

Op dit moment zijn de meest voorkomende oogproblemen: bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid. Door onze jarenlange ervaring als opticien hebben wij hier veel ervaring mee en helpen wij u graag verder. Voor vragen mag u ook altijd bellen. 

VERZIENDHEID (HYPERMETROPIE)

Bij verziendheid is er het omgekeerde aan de hand dan bij bijziendheid. Een signaal van verziendheid is dat men al vroeg last krijgt van met het lezen van een boek of regelmatig last van hoofdpijn heeft.  

BIJZIENDHEID (MYOPIE)

Als je bijziend bent dan kan je dichtbij goed zien maar heb je moeite om in de verte scherp te zien. Het uit zich vaak in het knijpen met de ogen of het steeds dichter bij de televisie gaan zitten. Bijziendheid is geen ziekte.  In Europa is nu gemiddeld 1 op de 3 personen bijziend. Bij de jongere generatie is dit 1 op de 2 personen. 

De risicofactoren voor het ontwikkelen van progressieve myopie zijn: 

Er zijn speciale behandelingen die de myopie kunnen tegengaan. Atropine behandeling of nachtlenzen (tot een sterkte van S-25, snachts dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen). Verder is het belangrijk om de kinderen aan de leefregels te laten houden, dit betekent dat kinderen minimaal twee uren buiten moeten spelen en niet achter een laptop, tablet of mobiel zitten. De kinderen die dat doen vertonen duidelijk minder progressieve myopie. Lees hier meer

ASTIGMATISME (CYLINDER AFWIJKING)

Bij een cilinder afwijking is het hoornvlies (soms ook de ooglens) in de 2 haaks op elkaarstaande richtingen anders gekromd. Anders gezegd, het oog is niet helemaal rond maar een heel klein beetje ei-vormig. Het gevolg is dat beelden wat vervormen en dat een vierkant bijvoorbeeld een rechthoek kan worden. Deze afwijking kan bij verziendheid als bij bijziendheid voorkomen. 

OUDERDOMSVERZIENDHEID (PRESBYOPIA)

Wanneer je tussen de 40 en 50 bent krijg je vaak moeite met lezen, dit is heel normaal. Boeken en kranten moet steeds verder van de ogen vandaag worden gehouden om de kleine letters nog duidelijk te kunnen lezen. Er is in dit geval sprake van ouderdomsverziendheid. In de loop van der jaren neem het accomodatievermogen van het oog af en kan de lens in het oog zich nier emer voldoende bol maken om dichtbij scherp te kunnen stellen. In dit geval is een leesbril een uitkomst en kunt u weer makkelijk lezen. Het vermogen van accomoderen loopt terug tot een jaar of 65, het is daarom verstandig om regelmatig dit te laten checken.

DROGE OGEN

Heeft u soms last van tranende ogen of brandende ogen? Dit kan ontstaan door een slechte bevochtiging van het oog. Dit kan komen door een slechte traan laag of een verminderde traanproductie. Ook kan een allergische reactie voor problemen zorgen. Heeft u er last van? Kom vooral langs en wij gaan kijken waar het door komt.  

 STAAR/ CATARACT

Staar is een van de meest voorkomende oogaandoening die wereldwijd voorkomt. Staar is het vertroebelen van de ooglens. Het vertroebelen is het gevolg van verouderen van de ooglens, hierdoor komt het vaak voor bij oudere mensen. Soms komt het ook bij kinderen voor, vaak is het dan een aangeboren vorm van staar. Het is dan niet de veroudering van de lens maar een erfelijke of een verworven oorzaak. 

DIABETES

Wanneer u diabetes heeft kunnen er ook oogproblemen voorkomen. Wat kenmerkend voor diabetes is, is het wisselende zicht. In het geval van niet stabiele diabetes is het raadzaam om meerdere oogmetingen te laten verrichten voor het aanschaf van een nieuwe bril. 

GLAUCOOM

Glaucoom is een ziekte van de oogzenuw. De zenuw laag wordt steeds wat dunner. Het gevolg is dat er gezichtsvelduitval ontstaat. Wanneer je klachten krijgt van gezichtsvelduitval is het vaak al in een ver gevorderd stadium. Een hoge oogdruk of als het in de familie vaker voorkomt heeft u een verhoogd risico hierop. Het is dan belangrijk om dit af en toe te laten checken.  Wanneer het niet in de familie voorkomt en als u geen hoge oogdruk heeft, heeft u toch nog kans op glaucoom. Het is daarom verstandig om vanaf uw veertigste dit sowieso te laten checken.  

MACULA DEGENERATIE

Macula degeneratie betekent slijtage van het centrale gedeelte van het netvlies. Dit komt vaker voor op latere leeftijd. U zult dan merken dat het centrale zien langzamerhand achteruit gaat. Verder gaat het lezen vaak minder goed, kunt u mensen vaak slecht herkennen en kan er vertekening optreden. 

FIXATIE DISPARATIE

Fixatie disparatie (FD) is een waarbij de twee ogen niet goed samenwerken en daardoor wordt er een verkeerd beeld gevormd. Vooral bij jonge kinderen kan dit voor ernstige belemmeringen in hun ontwikkeling zorgen. De visuele problemen zijn lang niet altijd direct zichtbaar maar het is te herkennen aan:

Tegenwoordig is 80 procent van de dagelijkse informatie visueel. Het is daarom belangrijk dat dit goed is zodat de kinderen ook goed kunnen presteren. Bij fixatie disparatie werken het linkeroog en het rechteroog niet goed samen, hierdoor komen de beelden die de ogen doorsturen niet goed door. Het goede nieuws is dat door behulp van een oogspecialist (wat wij zijn) de juiste balans tussen beide ogen hersteld kan worden. Voor kinderen met dyslexie kan een bril ook verbetering geven.

MAAK EEN VRIJBLIJVENDE AFSPRAAK BIJ VRIND OPTIEK

Heeft u vragen door alle oogproblemen hierboven? of wilt u zeker weten dat uw ogen in orde zijn? Neem dan contact met ons op of maak direct een gratis afspraak.

Een vrijblijvende afspraak maken met onze opticiens? Dat kan natuurlijk!

VRIJBLIJVENDE AFSPRAAK MAKEN

Wat zeggen klanten?

De enige opticien waar ik altijd de juiste bril kan vinden. Vrind himself ziet meteen wat mooi staat, trekt een lade open en zet bijna meteen de perfecte bril op je neus.

-  Natascha

Wat zeggen klanten?

Vakmensen. Met hart en nieren voor je ogen en oren! Na een super reparatie! Nu al tijden mijn vaste stek voor alles gerelateerd aan zien en horen.

-  Filanys

Wat zeggen klanten?

Deskundig en vriendelijk personeel, een bedrijf waar de service voorop staat. Groot assortiment merkbrillen!

-  Marc

 
 
 

HOORTOESTELLEN BIJ VRIND OPTIEK

Wij zijn niet alleen de opticien van Groningen, ook op gebied van hoortoestellen kunt u bij ons terecht. Een gehoorprobleem heeft grote invloed op het dagelijks leven. Twijfelt u over uw gehoor of is uw toestel aan vervanging toe? Doe dan bij ons een gratis gehoortest. Dan helpen wij u bij het uitzoeken van een geschikt hoortoestel.

ANTIEKE EN AUTHENTIEKE WEERSTATIONS

Naast onze collectie brillen en hoortoestellen verkopen wij ook een assortiment weerstations. De variatie hierin is groot.  Zo kunt u kiezen voor een weerstation met alleen een barometer of een combinatie met een thermometer of stormglas. Voor de echte liefhebber hebben wij een aantal mooie antieke weerstations.