HYGROMETER

Een hygrometer is een instrument waarmee de relatieve vochtigheid wordt gemeten. De eerste instrumenten werden in de vijftiende eeuw al uitgevonden. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren waarom de luchtvochtigheid kan worden gemeten.

De meest eenvoudige manier is een hygrometer die bestaat uit twee gewone thermometers, waarvan er van één continue het bolletje wordt natgehouden. Door verdamping van vocht vanaf het bolletje wordt die thermometer afgekoeld tot het dauwpunt (natteboltemperatuur). Door aflezing van beide thermometers kan uit een tabel de luchtvochtigheid worden bepaald. Dit type wordt ook wel psychrometer genoemd.

Meestal wordt er echter een haarhygrometer gebruikt. Een ontvette haar heeft de neiging om langer te worden als de relatieve vochtigheid toeneemt, en korter wanneer deze afneemt. De variatie in lengte van de haar wordt door een hefboom mechanisme vergroot overgebracht op een wijzer. Zo wordt een indicatie verkregen omtrent de heersende luchtvochtigheid.

De relatieve luchtvochtigheid kan buitenshuis enorm variëren, van 20% tot 100%. Binnenhuis ligt de luchtvochtigheid tussen de 60 en 70%.

Hygrometers zijn belangrijke meetinstrumenten in musea, broeikassen en sauna's, maar ook in huis wanneer een planken vloer of een piano in goede conditie moeten worden gehouden, is een hygrometer belangrijk om de luchtvochtigheid van de ruimte in de gaten te kunnen houden.

Wij verkopen verschillende hygrometers. Zo kunt u kiezen voor een haarhygrometer of voor een weerstation waar ook een hygrometer in zit. Kom gerust een keer kijken in de winkel en laat u informeren naar de mogelijkheden.

Een vrijblijvende afspraak maken met onze opticiens? Dat kan natuurlijk!

VRIJBLIJVENDE AFSPRAAK MAKEN

Wat zeggen klanten?

De enige opticien waar ik altijd de juiste bril kan vinden. Vrind himself ziet meteen wat mooi staat, trekt een lade open en zet bijna meteen de perfecte bril op je neus.

-  Natascha

Wat zeggen klanten?

Vakmensen. Met hart en nieren voor je ogen en oren! Na een super reparatie! Nu al tijden mijn vaste stek voor alles gerelateerd aan zien en horen.

-  Filanys

Wat zeggen klanten?

Deskundig en vriendelijk personeel, een bedrijf waar de service voorop staat. Groot assortiment merkbrillen!

-  Marc

 
 
 

HOORTOESTELLEN BIJ VRIND OPTIEK

Wij zijn niet alleen de opticien van Groningen, ook op gebied van hoortoestellen kunt u bij ons terecht. Een gehoorprobleem heeft grote invloed op het dagelijks leven. Twijfelt u over uw gehoor of is uw toestel aan vervanging toe? Doe dan bij ons een gratis gehoortest. Dan helpen wij u bij het uitzoeken van een geschikt hoortoestel.

ANTIEKE EN AUTHENTIEKE WEERSTATIONS

Naast onze collectie brillen en hoortoestellen verkopen wij ook een assortiment weerstations. De variatie hierin is groot.  Zo kunt u kiezen voor een weerstation met alleen een barometer of een combinatie met een thermometer of stormglas. Voor de echte liefhebber hebben wij een aantal mooie antieke weerstations.